12 marca 2018 roku uczniowie klasy V, wraz z wychowawcą, udali się do marketu Tesco w Krakowie przy ul. Wielickiej, by wziąć udział w programie edukacyjnym „Od uprawy do potrawy”. Dzięki uczestnictwu w programie młodzi odkrywcy mogli zdobyć wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów, dowiedzieć się, w jaki sposób właściwie przechowywać żywność, a także, jakie są sposoby na ograniczenie marnowania żywności lub jak prawidłowo nawadniać organizm. Celem warsztatów było także nauczenie dzieci prawidłowego czytania etykiet, aby miały świadomość, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
Zamiast więc poznawania teorii, dzieci mogły samodzielnie odkrywać, badać i wyciągać własne wnioski.
Miejmy nadzieję, iż ta lekcja będzie dla nich inspiracją, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe w miejsce produktów przetworzonych.