Aby zwiększyć świadomość uczniów na temat roli zdrowego odżywiania się, nasza szkoła już po raz trzeci włączyła się w ogólnopolską akcję edukacyjną „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
8 listopada 2017 roku uczniowie z klas 1-3 najpierw przygotowali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. Na naszych szkolnych „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki i przeróżne sałatki owocowo-warzywne. Nie zabrakło też soków oraz wody mineralnej.
Tego dnia przeprowadzono również pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, a także lepiej koncentrują się na wykonywanych zadaniach. Uczniowie dowiedzieli się, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest, by spożywać pięć posiłków w ciągu dnia o stałych porach i bez pośpiechu, jeść dużo warzyw i owoców oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa. Należy także pić wodę lub soki zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Mowa była także o niezbędnym ruchu oraz o unikaniu słodyczy i chipsów, które nie są zdrowymi produktami.
Wszystkie przygotowane przez uczniów posiłki smakowały wybornie!!!